2
105

Въвежда избирателната система „единичен прехвърляем вот“ за изборите за общински съветници, евродепутати и народни представители.

Предложение за изменение и допълнене на Изборния кодекс:

Обобщение
Въвежда избирателната система „единичен прехвърляем вот“ за изборите за общински съветници, евродепутати и народни представители със следните параметри:
• Избирателят класира кандидатите в бюлетината по предпочитание;
• Бюлетината съдържа общ списък на кандидатите, подреден по азбучен ред, с техни снимки, евентуална партийна/коалиционна принадлежност и поле за обелязване на реда на предпочитание;
• Гласът на избирателя се прехвърля към следващото му предпочитание, когато не е нужен, за да даде на предното му предпочитание необходимата квота от гласове, или когато, поради недостиг в броя на гласовете, дадени за предното му предпочитание, то е отпаднало;
• Избирателните райони са 3 до 5-мандатни, а за местните избори 3 до 7-мандатни;
• Гласовете се преброяват машинно.

Аргумент
Според множество проучвания „единичен прехвърляем вот“ е най-харесваната избирателна система в света. Тя позволява на гласоподавателя да подреди кандидатите в бюлетината по ред на предпочитание, без да е ограничен с партийни листи. Независимите и партийните кандидати, са равнопоставени, както и малките и големите партии. При тази система кандидатите се отсяват автоматично на няколко виртуални тура, според реда на предпочитание, изразен в пуснатите бюлетини. В случай че даден кандидат получи повече гласове от необходимата квота, излишните не се губят, а се прехвърлят към следващите предпочитания на гласувалите за него. Системата „единичен прехвърляем вот“ работи и при многомандатни райони, като осигурява лична отчетност на депутатите и общинските съветници пред гражданите в допълнение с пропорционалност. Гласува се лесно и интуитивно, с далеч по-проста бюлетина, отколкото при сегашната ни система, за което свидетелства значително по-ниският процент невалидни бюлетини. Загубата на гласове е минимална, докато при сегашната ни система тя достига до 25%. Избирателните райони са от 3 до 7-мандатни, значително по-малки в сравнение със сегашните ни до 16-мандатни, което допълнително подсилва връзката между избирателите и техните представители.
Чрез тази система ние бихме се сдобили с истински представители на различните нива в законодателната власт – хора, които упълномощаваме и които са отговорни пред нас.

Ефект върху публичните финанси
Няколко десетки милиона лева еднократна инвестиция за машинно броене на гласовете.

Changed status to publish